De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog blijft levendig in Zwijndrecht, met recente activiteiten die het verleden tot leven brengen en educatieve waarde toevoegen aan de samenleving.
In een bijzondere ontmoeting in het gemeentehuis verwelkomde burgemeester Leon Anink de vertaalster van het boek 'Groeten van Leo', Etsuko Nozaka, samen met schrijfster Martine Letterie.
Etsuko en Martine bezochten de plek waar Leo en andere Joodse inwoners van Zwijndrecht gevangen werden gehouden, met de raadzaal als gedenkwaardige locatie van hun laatste nacht voor deportatie.
Van de gevangenen overleefde alleen Vader Meijer. Zijn kinderen, Hilde en Frans, waren aanwezig. Frans, een actieve spreker over dit onderwerp, draagt bij aan het levend houden van de herinnering.
Het boek van Martine Letterie blijft een belangrijke educatieve bron, ook op scholen. Etsuko's bezoek aan historische locaties in Zwijndrecht voegde een nieuw hoofdstuk toe aan 'Groeten van Leo', dat nu zelfs in Japan wordt gelezen.
Terwijl 'Groeten van Leo' de wereld over reist, krijgt het verhaal een universele betekenis en werpt het licht op de gruwelen van oorlog en vervolging vanuit een persoonlijk perspectief.