De gemeente Zwijndrecht heeft ambitieuze plannen om tegen het jaar 2050 een volledig circulaire gemeenschap te worden. Dit betekent dat geen enkel afval meer verspild zal worden en dat alle grondstoffen hergebruikt zullen worden, om zo de impact op het milieu te minimaliseren.
Om deze doelstelling te verwezenlijken, heeft de gemeente verschillende strategieën geïmplementeerd. Zo wordt er vol ingezet op het verminderen van restafval, het verbeteren van afvalsortering en het bevorderen van duurzaam gebruik van grondstoffen. Eén van de belangrijke maatregelen is het recycletarief, waarmee inwoners gestimuleerd worden om afval nog beter te scheiden en zo de hoeveelheid restafval te reduceren.
Tijdens een recente oriëntatieavond hebben raads(commissie)leden de vooruitgang van het grondstoffenbeleid besproken. Het initiatief van inwoners om afval beter te scheiden heeft reeds geleid tot een aanzienlijke afname in restafval, wat niet alleen geld bespaart maar ook de CO2-uitstoot vermindert. Desondanks valt er nog winst te behalen, aangezien een aanzienlijk deel van het restafval bestaat uit recyclebare materialen, zoals groente-, fruit- en tuinafval.
De raads(commissie)leden hebben gesproken over mogelijkheden om inwoners verder te ondersteunen bij het afvalscheidingsproces, dat niet alleen ten goede komt aan het milieu maar ook aan de portemonnee van de inwoners. Het college van burgemeester en wethouders zal onderzoeken welke maatregelen hiervoor genomen kunnen worden en zal de raads(commissie) hierover te zijner tijd informeren.
Indien u geïnteresseerd bent in het volledige gesprek dat plaatsvond tijdens de vergadering, kunt u deze terugkijken via de beschikbare link.